perjantai 1. toukokuuta 2015



Ja, jag pratar svenska..

Hilpeää vappua, ihanat! Toivottavasti teidän vappunne on sujunut hyvin. Äitini kehotuksesta postailen tänään ruotsin kielen merkityksestä elämässäni – ennen ja nykyään – eli taas mennään vähän kevyemmällä linjalla.
                      Ruotsin kielen opiskelu alkoi seitsemännellä luokalla, mutta kiinnostuin kielestä jo neljännellä luokalla, kun kävimme äidin kanssa Göteborgissa äidin työmatkalla. Tuolloin en (tietenkään) vielä ymmärtänyt, mitä ihmiset puhuivat, mutta yritin kovasti matkia heidän puhettaan; tuolloin muuten taisin oppia puhumaan suomea ruotsalaisittain. Odotin innoissani uuden kielen opiskelun alkamista. Jostain syystä taisin olla niitä harvoja, jotka pitivät ruotsin opiskelusta.. Yläasteella minulle riitti, että puhumalla ruotsia (tai suomea ruotsalaisittain) sain ”kuulijayleisön” hämmästymään – ja nauramaan. Vielä paremmalta tuntui, kun kaukaiseksi jääneet luokkakaverit pyysivät apua esseen kirjoittamisessa. Osastolla ollessani puhuin myös silloin tällöin huvikseni ruotsia.
                      Nykyään tajuan, että ruotsista on ollut paljon konkreettisempaa hyötyä kuin äsken mainitsemani ”hyödyt”. Göteborgin matkan lisäksi ruotsin taidoista oli paljon apua muun muassa ikimuistoisella luokkaretkellä Luleåssa (hyvä on, se on suomeksi Luulaja..), kun puhua pajatin milloin kaupan myyjälle, milloin sen koulun oppilaille, jossa vierailimme. Niin, ja taisin minä sen ruoankin tilata ruotsiksi.. :D Lisäksi pystyn lähes vaivatta puhumaan äidin kollegalle, joka myös puhuu ruotsia. Kirjoitin ranskan lisäksi syksyllä myös ruotsin, josta tuli kuin tulikin E. Olin äimän käkenä. Okei, myönnän että epäsäännöllisten verbien ja relatiivipronominien pänttääminen kesähelteellä ei ollut suosikkipuuhaani.. Mutta koska olen niin kutsuttu kieli-ihminen, puhun ruotsia edelleen oikein mielelläni aina, kun siihen tarjoutuu tilaisuus.
                      Tästä tuli tällainen postaus, huomenna jälleen uudenlainen. Hyvää yötä ja kesäisiä unia ihanat – sekä rentoa viikonloppua! ♥ P.S. Tähän lauluun liittyy melkoinen tunnelataus..: https://www.youtube.com/watch?v=ihFqBn4jrk8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti