Eating: before and nowadays
Kuvankaunista ja
keväistä keskiviikkoa, ihanat! Otsikko paljastaa, että eilisenkaltaisella
aiheella jatketaan tänäänkin: aion kertoilla teille suhtautumisesta syömiseen syömishäiriöaikana
ja nyt.
Aluksi
on korjattava yleinen harhaluulo: aivan kaikki anorektikot eivät syö ”hiirenkokoisia”
annoksia (pahoitteluni sananvalinnasta). Itse söin aina aika suuria annoksia
niin sanottua pääruokaa. Meillä on kuitenkin aina eletty hyvin terveellisesti,
ylimääräistä rasvaa ei ole ruoanlaitossa juuri käytetty. Tämän vuoksi sain
ruoasta aivan liian vähän energiaa kulutuksen suhteen, lisäksi vihanneksia ja
hedelmiä oli ylenpalttisesti. No, joka tapauksessa, koko yläasteajan olin ”sokea”
epänormaalille syömiselleni. Ajattelin, että niin kauan kun syön pääruokaa,
syöminen on hallinnassani. Ja kissat. Kenellä oli kontrolli? Niinpä niin: ”herra
anoreksialla”. Koulussa oli puhuttu ortoreksiasta ja sitä vanhemmatkin epäilivät,
samoin minä. [Tähän väliin tietoisku. Ortoreksia kuuluu niin kutsuttuihin epätyypillisiin
syömishäiriöihin. Ortorektikko ei useinkaan ole tyytymätön kehoonsa (saa
korjata jos olen väärässä!), hän ”vain” haluaa elää mahdollisimman terveellisesti.]
Aivan
erityisen vaikeita olivat herkut. Muistan elävästi, että pahimmillaan ”kiellettyjen
ruokien” listalle kuuluivat jopa maustetut jogurtit ja vanukkaat.. Syömishäiriöaikana
käsitykseni herkusta oli hedelmä, esimerkiksi omena, ja avocado. Ensimmäisten jäätelöiden
syönti osastolla oli voimanponnistus: siihen meni arviolta puoli tuntia, silmät
olivat tiukasti kiinni, itketti, kaveri piti kädestä – ja sen jälkeen iski silmitön
ahdistus. Itkin, rutistin tyynyä ja purin (itseäni). Samoin kun söin suklaata ensimmäistä
kertaa kolmeen vuoteen: kamala ahdistus, paljon kyyneleitä ja kohtuuttomasti aikaa..
Huh. Herkut vaikuttivat myös sosiaalisiin tilanteisiin rajoittavasti. Opin
kammoamaan juhlia ja välttämään niitä viimeiseen asti (tästä kerron tarkemmin
lakkiaispäivänäni). Mieleeni on jäänyt esimerkiksi erään ystävämme
50-vuotisjuhlat vuonna 2011 (olin yhdeksännellä luokalla), jossa olimme melkein
koko perheen voimin. Leikkasin kakkua ja yritin niellä kyyneleitä – ja näyttää
iloista naamaa. Tilannetta ei rehellisesti sanottuna helpottanut se, että äiti
sanoi takanani: ”Kylläpä sinä otit ison palan, hienoa!”. Tiedän, että tarkoitti
pelkkää hyvää, mutta se vain on asia, jota ei sanota edes ”normaalille”. Päinvastainen
esimerkki oli mummun 85-vuotisjuhlat samana vuonna. Sydäntäni kouraisi, kun
näin pettymyksen ja surun hänen silmissään – ei lainkaan kakkua..
Muistelin
pari päivää takaperin sitä, miten kohtuuttoman vaikeaa sen ensimmäisen jäätelön
syönti oli, ja jostain kumman syystä silmiini kihosi kyyneleitä samalla, kun
suu kaartui hymyyn. En osaa selittää, miksi, mutta jostain syystä niin pääsi
käymään. Kertonee siitä, millainen tilanne on nykyään. Tänään suorastaan
odotin, josko olisin saanut syödäkseni kevään ensimmäisen jäätelötötterön!
Nykyään tilanne on loistava. Sitä niin kutsuttua varsinaista ruokaa on juuri
sopivasti, eikä vihanneksiakaan ole enää kohtuuttomasti. Tiettyjä herkkuja –
kuten makeisia, hampurilaisia, ranskalaisia ja perunalastuja – en edelleenkään
pysty syömään, mutta suklaata syön muutamana päivänä viikossa; ilman huonoa
omatuntoa. Salaisuus? Avainsana on tässäkin altistus.
Se
ruoasta ja syömisestä, huomenna kertoilen musiikin merkityksestä – ja perjantaina
paljastan jotain, mitä kovin moni tuskin on tiennyt. Sweet dreams ja hauskaa
torstaita; rakastan teitä! ♥ P.S. Juhan tuotantoa jälleen kerran: https://www.youtube.com/watch?v=ytfo21G-UUQ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti